Ugglelyssning i Ställdalen

På torsdagskvällen 17 mars  kl.20 i 12 graders kyla, samlades 9 stycken medlemmar i Ställdalens Naturstudieklubb för att lyssna efter ugglor.

Med bilar tog vi oss ut ifrån tätorten. Kvällen var väldigt vacker. På himlen syntes tusentals stjärnor och en liten månskära. När vi lämnade bilarna för en promenad var tystanden påtaglig. I ficklampans sken såg vi massor av djurspår. Det var ekorre, hare och räv. Spåren efter små skogsmöss ringlade som små kedjor i snön. De försvann i nysnön för att oväntat dyka upp på ett annat ställe. Vi vandrade tysta, stod och beundrade stjärnhimlen som det är förvåndasvärt få som kan se här på jorden. De flesta bor i städer och tätorter där det neonljus och gatljus är det dominerande.

Medlemmarna hade delat upp sig i två grupper. Den ena gruppen hade tur att få höra en pärluggla medan den andra gruppen bara fick njuta av den vackra nuturupplevelsen. Efter ca 1½ timmes lyssnande återsamlades vi vid Gåstjärn.

ugglelyssning_1

ugglelyssning2

En brasa tändes och grillkorven kom fram. Nu hade temperaturen sjunkit till -15. Men korven och brasan värmde. Samtalet runt brasan var gemytligt. När vi skildes, straxt före kl. 22.00 ansåg vi alla att trots det magra utbytet av uggleläten hade kvällen varit lyckad.

Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.