Naturvandrarna i Ställdalen 2

Den 24 april var det åter dags att besöka en bit av naturen i Ställdalens närhet. Vi började med en kort bilfärd. Hur vi åkte har jag svårt att beskriva.Vi började vår vandring i den varma vårkvällen på en gammal stig. Ganska snart kom vi ut på ett kalhygge. En hög och vacker tall stod kvar. Så småningom kom vi in i skog som snart öppnade sig för ett gammalt torp som numera är fritidsboende.

Miljön var öppen och man kunde ana sig till hur man brukat jorden runt huset. Kvar i en björk stod hässjevirket numera helt återfört till naturen.Vi fortsatte på en mindre väg och kom till Svepargruvorna. Det är öppna dagbrott och säkert mer än hundra år sedan man drev dem. Det råder en trolsk stämning kring dem eftersom vegetationen har fått utbreda sig fritt. Återigen öppnar sig skogen mot ett nytt torp. Det är bebott året runt.

Men vår promenad fortsätter åter en stund innan vi når slutmålet Hukkusberg. Torpet är nyuppfört efter en brand för några år sedan men miljön runt är fortfarande intakt.

Vi passade på att ta en kaffepaus innan vi promenerade tillbaka till bilarna då hade vi promenerat i lugn takt ca två timmar. Lyssnat och tittat på fåglar. Konstaterat att våren har kommit långt.

Text och foto: Thyra Lundell

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.