Aktuellt

Tankar inför 2021

2020-12-28

Nu är det snart dags att börja ett nytt blankt år. 2021 kommer att bli ett återhämtningsår. Förhoppningsvis ett år som återgår till möten mellan människor.
Året som gått blev inte det vi trodde för ett år sedan. Ett program med många punkter för Ställdalen Naturstudieklubb blev till slut bara 5 som kunde genomföras. Vi klarade av bildvisningen i januari och årsmötet i februari sedan hände inget förrän i maj då vi fagade Dansarbacken.

Vilda blommornas dag blev en fin dag. Solen sken och trots att vi var ett drygt tiotal kunde vi hålla avstånd. Kerstin och Kimmo upplät sin trädgård för fikastund och prat.

I augusti samlades ett antal medlemmar för att slå Dansarbacken. Arno Wilting tog hand om höet till sina getter.
Vi har gjort en vandring till Määrijärvi och grillat på Dansarbacken. Det var meningen att grillningen skulle ske vid Uvbergsbron men där var det redan upptaget. Leif Broman underhöll på dragspel. Ett besök vid Åbystugan blev en fin upplevelse.
Nu har vi ett nytt år framför oss. Styrelsen har inget förslag till aktiviteter för 2021. Det känns inte meningsfullt att planera för framtid eftersom vi inte vet när coronan är över.
Tre utomhus aktiviteter kan vi i alla fall ställa in oss på och det är fagning och slåtter av Dansarbacken i maj och augusti. Blommornas dag i juni går nog också att genomföra.
Ställdalens Naturstudieklubb ha åtagit sig att inventera några platser i Kopparberg som är lämpliga att göra blomsterängar på. Ett par förslag är Rydbergsdal och parken framför resecenter. Ingrid Andre´n, kommunbiologen står bakom planeringen. Det vore roligt om så många som möjligt kunde ställa upp. Jag har sagt att en vecka utportionerad över våren och sommaren kan vi åta oss.
Naturstudieklubben kommer att deltaga när landshövding Maria Larsson besöker kommunen för att marknadsföra 2021 som friluftsåret.
I slutet av februari har Hopajola planerat en vandring på Djupdalshöjden.
Den 27 mars är det vattnet- och våtmarkernas dag. Den kommer att uppmärksammas i Nittälvsdalen. Samling vid Dansarbacken kl.11. Det är Hopajola och Länsstyrelsen som går samman och arrangerar. Naturstudieklubben är också med på ett hörn.
Det händer en hel del här i våra trakter i början på året. Det är bara att hoppas att vi kan mötas utomhus. Enda arrangemanget som idag är lagt med restriktioner är landshövdingens besök.
Vi måste hålla ett öga på den beviljade provborrningarna efter vatten i Nittälvens naturreservat. Förhoppningsvis har man insett att det inte går att få tillstånd fortsätta projektera borrning för vattentäkter i naturvårdsområdet. Får man det måste vi agera.

Styrelsen vill önska alla ett riktigt Gott Nytt År. Håll avstånd, tvätta händerna och håll ut så kommer vi snart att kunna återgå till normalläge. Lite har vi lärt oss.
I naturen kan vi vistas där finns igen smitta om vi inte kommer för nära varandra. Kanske kan vi få nya medlemmar till vår klubb som insett vikten av att vistas i naturen.

Thyra Lundell
ordförande

Hej alla medlemmar i Ställdalens Naturstudieklubb!

2020-11-22

2020 blev inte vad vi hoppats på. Programmet kunde inte genomföras sedan årsmötet. Vi har kunnat genomföra fagningen och slåtter av Dansarbacken och det r det viktiga. Sedan har vi gjort några spontan korta vandring i hemmaskogarna. Att grilla korv, fika och prata är också en viktig del i vårt sociala liv. I december var ett  styrelsemöte inplanerat för att beslut om ett program för 2021 det är i dagens rådande situation inte meningsfullt då vi idag inte vet något om när pandemin kommer att avta. Det är ju inte alla som håller sig till de råd och anvisningar som ges. Kan inte förstå att det skall vara så svårt.

Men vi ser framemot förändringar under början av 2021 så vi åter kan träffas i naturen och även inomhus. När något nytt händer kommer det meddelande här på hemsidan.

Jag önskar er alla en stämningsfull advent, en skön Jul och ett Gott Nytt År.

Ta hand om er

Thyra

 

-04-05 Ställdalens Naturstudieklubb ställer in alla vårens aktiviteter. Förhoppningsvis kan vi fira Vilda blommornas dag tillsammans den 14 juni.

2019-05-15 Ändring i programmet. Resa den 23-25 maj är inställd p.g.a. för få deltagare.

2019-05-22 Läs om fagardagen på Dansarbacken i Kopparbergarn.se

2018-04-20

Fagardagen är flyttad till den 12 maj kl.15,00

 

Ändring i program

2018-04-11

Det ser ut som vi måste ändra i programmet för våren. Resan till Mördarheden den 21 maj måste flyttas då det fortfarande är mycket snö kvar i markerna. Tjälen håller på att gå ur grusvägarna så de är inte så roliga att åka på. Vi flyttar den här resan till 30 juni med samling vid Bruksgården kl.10,00. Det är inte säkert att det går att genomföra fagardagen på Dansarbacken. Vägarna har kanske inte torkat upp och Dansarbacken kan var översvämmad. Beslut tas om cirka 2 veckor.

Vi hörs. Thyra

Hej alla naturvänner

2018-04-06

Nu är resan till Värmland 7 – 9 juni bokad. Det finns 14 sängplatser. Mårbackens vandrarhem ligger nv om Torsby. Bokning sker till Leif 0580-20564 eller Thyra 0580-20166 senast 3 maj.

Må så gott

Thyra

 

Ugglor

2018-03-06

Tyvärr har vi inga vårkänningar än så ugglorna är inte så intresserade av att ropa. Kjell och jag har därför beslutat atställer därför in på torsdag men kanske vi kan ta det om 2 veckor. Vi hör av oss.

Inställd resa

2016-06-19

Resan till Nora är inställd. Vi kan inte konkurrera med Kulturglimtar.

Vilda blommornas dag

Vi firar vilda blommornas dag den19 juni genom att ta en promenad i Ställdalens omgivning. Samling kl. 14,00 på Ahlstroms parkering. Vi hoppas kunna få med några av våra nya innevånare. Församlingen bjuder därför på kaffe och bulle. Vi ses.

Thyra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *