Vilda blommorna dag

Söndagen innan midsommar varje år firas ”Vilda blommornas dag” i hela Norden.

DSCN1577_650px-1-650x409 (1)

Meningen är att visa på vilken rik flora som finns i vår natur. Ställdalens Naturstudieklkubb lägger alltid sina promenader så att även de som inte är så rörliga har möjlighet att följa med och njuta av färgprakt och dofter. Åtta tappra personer slöt upp trots hotande regn. I år började promenaden vid Nubbtorp. Fastighetsägarna hade vidtalats och generöst låtit oss promenera över gårdstunet. Vi skall inte utnyttja vår fantastiska allemansrätt med att störa i andras trädgårdar utan att fråga. Vägen från länsvägen och upp till Nubbtorp har en otroligt frodig grönska. Några direkt ovanlig arter såg vi inte.

DSCN1575_650px-1-650x431

Men där fanns kummin och den fridlysta smörbollen studerades. Vi gjorde en stunds uppehåll i ett garage medan en regnskur gick över.

DSCN1574_650px-1-650x488

Från Nubbtorp gick vi norrut på den gamla landsvägen som kantas av en allé med björkar. Ett stort fält med kärringtand lyste gult i grönskan. Doften från liljekonvalj var bedövande. Kan förstå att de som är allergiska för dofter har en svår tid nu. Väl gömda i grönska växte några öronmurklor. Märta plockade vårbrodd som vi luktade på. Det är ett gräs som luktar starkt och smakar kola. Vi passerade järnvägen. Emellan rälsarna växte jungfrulin. En silverbuske spred sin starka väldoft trots sin litenhet.

DSCN1576_650px-1-650x488

Vägen vi gick kantades av en gammal mossbelupen stenmur.

DSCN1578_650px-1-650x420

Nästan framme vid ”Sveaminas” lyste ett stort bestånd av jungfrulin. Deras blå färg är väldigt iögonfallande.

DSCN1581_650px-1-650x458

Ett blommande äppelträd med en gammal lada i bakgrunden var en njutning för ögat. Väl uppe vid huset slog vi oss ner på gårdens ”ljugarbänk” och intog vårt kaffe. Vi fick sällskap av husets ägare, Hans. Han hade, vid tidigare kontakt, lovat oss tillträde till gårdstunet. Medan kaffet intogs hade vi ett mycket trevlig samtal om djur och natur. Så småningom återvände vi till bilarna. Trots att sommarvädret lyste med sin frånvaro var alla överens om att vi hade haft några vackra och trevliga upplevelser. Vi ser fram emot nästa sommar och hoppas att fler går med ut och tittar på vilda blommor. Det här året examinerades drygt 60-talet arter.

Text och Foto: Thyra Lundell

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.