Till Sveafallen i Degerfors

Grytor

Äntligen har sommaren kommit tillbaka. Då passade Ställdalens Naturstudieklubb på att göra en utflykt. Den här gången till Sveafallen i Degerfors. Vi samlades på den nya parkeringsplatsen nere vid järnvägsstationen i Kopparberg. Plockade ihop oss i bilar och åkte via Hällefors, Loka och Karlskoga till Degerfors. När vi anlänt till Sveafallen blev det tid för kaffe innan bokad guide, Åke Jansson, anlände.

Vid-bordet-650px-1

Han samlade oss för att först ge en lektion i jordens utveckling under de tre nedisningar som man vet förekommit. Den senaste för cirka 10 000 år sedan. Med hjälp av en linjal åskådliggjorde han tidsperspektiven

På-led-650px-1

Så började vi vandringen genom Sveafallens Naturreservat och dess jättegrytor. Åke visade och berättade på ett mycket pedagogiskt sätt hur isen smält och bildat enorma älvar under isytan. Svea älv mynnade i Yoldiahavet som täckte hela Svealand och stora delar av Finland. Fortfarande ser man var älvarna rann fram.

Klyftan650px-1

På ett ställe, Domedagsklyftan, var det höga klippor på ena sidan. Där höll några personer på att klättra. Åke visade på en spricka i klippan som bevisligen vidgas och under senare år har några stora klippblock störtat till marken. Det pågår förändringar, om än små, hel tiden. Landhöjningen efter sista inlandsisen, som man beräknat var 3000 meter tjock, tryckte ner jordskorpan och landhöjningen pågår ännu.

Hål-2-650px-1

Jättegrytorna har uppstått i vattenvirvlar när större och mindre stenar samlats. Dessa stenar kallas löparstenar. Det fanns massor av grytor både stora och så små så att man bara anade dem. Det låg också större block som hade blivit kvar när isen försvann.

Skeppet-650px-1

Ett stort block kallas skeppet och det namnet gjorde det verkligen skäl för. Vi tackade Per Jansson för en utmärkt och intressant guidning. En stunds shopping på Kulturcentrum Berget hann vi med innan vi intog en välsmakande lunch. Så gick färden norrut igen. Vi åkte den s.k. ”kostigen” mellan Degerfors och Karlskoga. Har man inte bråttom rekommenderas att åka den på öster om Möckeln.   Nästa stopp var Granbergsdal med sin vackra och intakta hytta. Efter en helt igenom lyckad utflykt anlände vi till Ljusnarsberg på sen eftermiddag.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.