Tankar inför 2021

Tankar inför 2021

2020-12-28


Nu är det snart dags att börja ett nytt blankt år. 2021 kommer att bli ett återhämtningsår. Förhoppningsvis ett år som återgår till möten mellan människor.
Året som gått blev inte det vi trodde för ett år sedan. Ett program med många punkter för Ställdalen Naturstudieklubb blev till slut bara 5 som kunde genomföras. Vi klarade av bildvisningen i januari och årsmötet i februari sedan hände inget förrän i maj då vi fagade Dansarbacken.

Vilda blommornas dag blev en fin dag. Solen sken och trots att vi var ett drygt tiotal kunde vi hålla avstånd. Kerstin och Kimmo upplät sin trädgård för fikastund och prat.

I augusti samlades ett antal medlemmar för att slå Dansarbacken. Arno Wilting tog hand om höet till sina getter.
Vi har gjort en vandring till Määrijärvi och grillat på Dansarbacken. Det var meningen att grillningen skulle ske vid Uvbergsbron men där var det redan upptaget. Leif Broman underhöll på dragspel. Ett besök vid Åbystugan blev en fin upplevelse.
Nu har vi ett nytt år framför oss. Styrelsen har inget förslag till aktiviteter för 2021. Det känns inte meningsfullt att planera för framtid eftersom vi inte vet när coronan är över.
Tre utomhus aktiviteter kan vi i alla fall ställa in oss på och det är fagning och slåtter av Dansarbacken i maj och augusti. Blommornas dag i juni går nog också att genomföra.
Ställdalens Naturstudieklubb ha åtagit sig att inventera några platser i Kopparberg som är lämpliga att göra blomsterängar på. Ett par förslag är Rydbergsdal och parken framför resecenter. Ingrid Andre´n, kommunbiologen står bakom planeringen. Det vore roligt om så många som möjligt kunde ställa upp. Jag har sagt att en vecka utportionerad över våren och sommaren kan vi åta oss.
Naturstudieklubben kommer att deltaga när landshövding Maria Larsson besöker kommunen för att marknadsföra 2021 som friluftsåret.
I slutet av februari har Hopajola planerat en vandring på Djupdalshöjden.
Den 27 mars är det vattnet- och våtmarkernas dag. Den kommer att uppmärksammas i Nittälvsdalen. Samling vid Dansarbacken kl.11. Det är Hopajola och Länsstyrelsen som går samman och arrangerar. Naturstudieklubben är också med på ett hörn.
Det händer en hel del här i våra trakter i början på året. Det är bara att hoppas att vi kan mötas utomhus. Enda arrangemanget som idag är lagt med restriktioner är landshövdingens besök.
Vi måste hålla ett öga på den beviljade provborrningarna efter vatten i Nittälvens naturreservat. Förhoppningsvis har man insett att det inte går att få tillstånd fortsätta projektera borrning för vattentäkter i naturvårdsområdet. Får man det måste vi agera.

Jag vill önska alla ett riktigt Gott Nytt År. Håll avstånd, tvätta händerna och håll ut så kommer vi snart att kunna återgå till normalläge. Lite har vi lärt oss.
I naturen kan vi vistas där finns igen smitta om vi inte kommer för nära varandra. Kanske kan vi få nya medlemmar till vår klubb som insett vikten av att vistas i naturen.

Thyra Lundell
ordförande

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.