Vårresa till Åsens by

Ställdalens Naturstudieklubb har gjort sin årliga veckoslutsresa.

I år gick den till Åsens By, ett kulturreservat, på smålänska  höglandet. Byn har inte förändrats på de sista hundra åren. Man sköter om byn med omgivande ängar och betesmarker som man gjorde då. Till byn hör också gamla lantraser t.ex. Vänerkor.

asens-by1
Vänerkor

asens-by2
Får i Äsens by

Det finns också vandringsleder som passar allas intressen och gåförmåga. En av lederna går genom riktig gammelskog med massor av intressant växlighet. På nedresan gjordes två längre stopp ett i Vadsten och ett vid Tåkernas nya naturum. Det var en fantastisk anläggning nästan helt byggd av vass. Fredag kväll umgicks vi och åt mat enligt knytkalasmetoden.

asensby3
Naturrum vid Tåkerna

Lördagen började med regnskurar men de flesta deltagarna tog längre eller kortare promenader. Kamerorna användes flitigt. Många är ju också medlemmar i Ställdalens Fotoklubb.

Vid lunchtid åkte vi till Aneby.  Där intog vi lunch och besökte Smålands högsta vattenfall, Stalpet. Eftersom regn och blåst inte ville avta  åkte vi tillbaka till Åsens By. Där packade vi bilarna med mat och åkte till en Naturstation vid sjön Ruppen. Då kom solen. Några tog promenad på leden som gick genom urskogen. Andra njöt av fågellivet i sjön. När hungern började infinna sig tändes grillen och en god middag avåts under  glad samvaro.

asens-by4
Middag vid Naturstationen

Söndagen kom med strålande solsken och vi passade på att njuta av byn och dokumenterade miljön med hjälp av kameran. Sedan gick färden norrut på smala smålänska vägar genom ett försommarfagert landskap. Förmiddagskaffet intogs på Omberg vid Stocklycke ängar. Bokskogen hade nyligen slagit ut och så grön som bara den kan vara. Ängarna hade börjat blomstra. Det blev en fin avslutning på resa och alla hade fina minnen med sig hem.

Text och foto: Thyra och Bengt Lundell

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.