Årets första naturvandring

Trots torsdagens hagelbyar och hotande regn mötte ett antal Naturstudieklubbsmedlemmar upp för att gå årets första naturvandring 21 april.

IMG_0712_650px-1-650x422
Arkivbild

På våra vandringar letar vi efter platser som naturen håller på att ta över efter att människan i många år slitit för att kunna få sitt levebröd.
Kjell Hansson tog täten och med bil tog vi oss till Intaget utanför Lilla Kumlan. Här gick finnstigen för länge sedan. Även malmvägen från Silken gick här. Kanske var det en rastplats som gav platsen sitt namn.
Vi gick finnstigen en bit. Tyvärr är stigarna på många ställen sönderkörda av motorfordon. Där vi passerat ungskogen lämnades stigen och vi gick mot sydost i obanad terräng.

DSCN2437_650px-1-650x440

Efter några hundra meter var vi framme vid Nässeltäppan. Här har det en gång funnits ett torp nu var bara rester av ladugårdens väggar kvar.

DSCN2443_650px-1-650x494

En nästan intakt jordkällare fanns också på platsen. Vi förundrades över konsten att lägga valv som klarar hundratals år av naturens påverkan.

DSCN2445_650px-1-650x464

Vandringen fortsatte över det som en gång varit åkrar. Skogen var fin och det var lättgått. Vi njöt av den fina kvällen. Solen sken och det var i det närmaste vindstilla.
Så kom vi åter fram till stigen, den förde oss fram till nästa delmål, Grindstugan.

DSCN2448_650px-1-650x488

Där öppnades ryggsäckarna. Kaffeflaskor och smörgåsar kom fram. En lång stund satt vi där i kvällssolen och njöt. Pratade om vad som händer i vår närmaste omgivning. I Nittälvsdalen pågår renovering av gamla lador och naturvårdsbränning planeras. Postleden är snart klar för invigning. Hopajola har utsett Kaljoxadalen till maj månads naturreservat. En vandring kommer att ske där den 7 maj i samband med årets fagardag.
Vandringen fortsatte förbi Jönses och fram till vägen där bilarna stod parkerade. Några regndroppar hann vi känna innan vi sa hejdå till varandra.

Text: Thyra Lundell Foto:Bengt Lundell

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.