Resa till Trosa

Vi har gjort vår årliga 3-dagars resa. Den här gången var målet trakterna kring Trosa 25-26 maj. Övernattningen skedde på Brommagården, Bromma Församlings kurs- och lägergård.

resa-inga-erland

Våra guider var Inga och Erland Frick. De är medlemmar i Naturstudieklubben fastän de bor i Tystberga. Erland har sina rötter i Kopparberg. De hade lagt ned stor möda på att ge oss härliga upplevelser i den speciella natur som finns efter kusten. För oss bergslagsbor är ju det landskapet en stor upplevelse.

Vi intog lunch i Trosa och eftersom det var några som inte varit där tog vi också en promenad i den unika staden.
Väl framme på Brommagården mötte oss Inga och Erland.

resa-naset

Efter att vi installerat oss på våra rum gick färden till Näset. Ett naturreservat som gav både fågel- och blomintresserade stort utbyte.

resa-middag

Sedan återvände vi till Brommagården för gemensam middag.

resa-reningsanlaggning

Efter frukost dag två gick färden till Tullgarns Slott. Där studerade vi slottets reningsanläggning. De renar allt avlopp själva i sinnrikt konstruerade trappor som syresätter det förorenade vattnet. Det sägs att vattnet går att dricka i slutskedet men vi provade inte.

resa-fagelskadare

Floran är riklig och från ett nybyggt fågeltorn kunde vi studera fågellivet där en havsörn blev en mäktigaste upplevelsen. En promenad i den vackra parken och kring slottet med en frodig växtlighet avslutade besöktet där.

Färden gick vidare till Nynäs slott och naturvårdsområde där vi åt lunch men innan dess gick vi på promenad i trädgården. Tittade in i glasblåseriet och växthuset.

resa-garda

Eftermiddagen tillbringade vi vid Grinda våtmarksområde. Mängder av fågel blev betittade av oss. Miljön var fantastisk och eftermiddagskaffe smakade mycket bra där. Vi gjorde också ett besök på Långmarens museigård. Där bodde man fram till i slutet på 70-talet. Gården har brukats med oxar och helt utan konstgödsel. Växligheten var helt underbar. Så var det åter dags att att åka tillbaka till Brommagården. Före den gemensamma middagen gick vi en tipspromenad med naturfrågor som Inga och Erland satt ihop. Bl.a handlade det om landskapdjur- och växter. Det var inte helt lätt att para ihop dem rätt. Men roligt var det.

Dag tre började med ett besök hos Märta Dahlgrens son. Han och hans hustru håller på att bygga om en gammal vattendriven kvarn till bostad och de hade också en artrik trädgård. Ett besök på Svanviken-Lindebackens Naturreservat avslutade våra fantastiska tre dag.

En vecka innan avresan spådde vädersajter att det skulle bli regn alla tre dagarna men vi hade ett underbart väder hela tiden. Måltiderna avnjöts utomhus.

Inga och Erlands arbete med att ge oss full valuta för utflykten var helt fantastiskt och en pelargon skall påminna dem om deras insats.

Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.