Aktuellt

Ändring i programmet

2022-11-01

Torsdagen den 17 november kl.18.00 visar Håkan Friberg bilder och berättar om människor som borr i Nittälvsdalen. OBS Lokalen Bruksgården är utbytt mot Tingshuset i Kopparberg. Kaffe serveras till en kostnad ac 25:-. Lottförsäljning.

Välkomna

Vandring på slåtteräng

2022.05.24

Lördagen den 26 maj gör vi en utflykt till Älvhytteängar mellan Gyttorp och Karlskoga. Samling kl.10.00 på  Ahlstroms parkering eller parkering vid Kopparbergs station kl.10.15. Resan tar en dryg timme. Ängen är slåtteräng och mycket kalkrik. Lättgådd stig och bord vi parkeringen. Ta med matsäck.

Biologiska mångfaldens dag.

På söndag den 22 maj firas den Biologiska mångfaldens dag. Ställdalens Naturstudieklubb planerar att vandra i Rydbergsdal där det planeras för en äng. Vi möts vid Gärdeskiosken kl.14.00. Ta med kaffekorg .

Fagardag på Dansarbacken

Lördagen den 14 maj är det fagardag på Dansarbacken. Vi förbereder årets slåtter i augusti med att rensa från grenar och annat som kan skämma liarna. Ta med räfsa och fika. Klubben bjuder på korv. Samling på Dansarbacken  kl.15.00.

2022.04.15

Utflyken till Nysjön är flyttad till den 3 juli. Tider och annan info enligt programmet.

2022.03.18

Ändrad dag för ugglelyssning till onsdagen den 23 mars. Samlingsplats Ahlstroms parkering kl.20.

2022.03.16

Ny lokal för Årsmötet är Församlingshemmet i Kopparberg.

2022.03.16

Tyvärr ser det ut som om det kommer ett regnväder till imorgon kväll när det är ugglelyssning planerad. Det är större chans att höra ugglor om vädret är klart och det är inte trevligt att grilla och omgås om det regnar. Vi satsar på torsdagen den 24 mars istället. Samlingsplats och tid är densamma. Ni som är medelmmar i Ställdalens byalag. Årsmötet flyttat till den tisdaagen den 22 mars.

Väl mött

2021-11-10

Torsdagen den 18 november kl.18.00 är det medlemsmöte på Bruksgården Ställdalen. Håkan Friberg kommer och berättar om sitt arbete med att förbereda för nya vandringsleder i Nittälvsdalen.

Välkomna

Hej alla naturintresserade.

2021-05-23

Naturstudieklubbens styrelse har haft möte och beslöt då att försöka få igång lite verksamhet.

Vi har åtaget oss att inventera för kommande ängar i Kopparberg. Platserna är utsedda. Den 1 juni mötes vi på parkeringen nere vid resecenter kl.14.00. Ta gärna med fika för vi ska besöka 2 platser till.

Den 3 juni åker vi till Garphyttans Nationalpark. Vi startar från Ahlstoms parkering kl.10.00. De som vill kan ansluta på Allerstatomten. Vi vet att vi stänger ute dem som arbetar men skall vi åka en helg så får  vi trängas med andra och det vill vi undvika. Ta med fika.

Vilda Blommornas dag är inte utlyst som vanligt men Naturstudieklubb tycker att det är en så fin tradition så vi går ut och tittar på blommor iallafall. Vandringen kommer att vara i Östra Born den 20 juni. Samling på Ahlstroms parkering kl.14.00. Ta med fika.

Årsmötet är planerat till den 3  juli kl.15.00 på Tingshuset. Tyvärr måste vi ha föranmälan på grund av restriktioner som vi inte tror är helt släppta då. Gränsen är 20 personer. Sista anmälningsdagen är 28 juni.

Måndagen den 5 juli går färden till Finnstigen i Bredsjö. Start kl.10.00 från Ahlstroms parkering. Ta med fika.

Kjell kommer guida någon tur i Ställdalen med omnejd. Information om tid och plats kommer via email.

Detta  är vad som sker närmaste tiden. Ett program är planerat att komma i postlådan den närmast tiden. Du som är medlem och inte får något brev i postlådan eller informationsbrev från mig skicka adress och mailadress till mig så vi vet att ni får den information vi skickar ut. Tel. 073-2134210 eller thy.lundell@telia.com.

Må så gott så ses vi

Thyra

 

Lördagen den 15 maj är det fagardag på Dansarbacken. Vi startar kl.10.00. Ta gärna med räfsor, egen fikakorg och glatt humör. Som vanligt bjuder klubben på korv. Den helgen är det friluftslivets dag så det blir väl ett bra sätt att fira den på.

Ett styrelsemöte är planerat till den 19 maj. Förhoppningsvis skall vi då kunna boka någon aktivitet. Vi kommer fira Vilda blommornas dag med en vandring som nästan alla kan vara med på även om man behöver vissa hjälpmedel för att ta sig fram. Boka söndagen den 13 juni till det.

Väl mött i naturen

Tankar inför 2021

2020-12-28

Nu är det snart dags att börja ett nytt blankt år. 2021 kommer att bli ett återhämtningsår. Förhoppningsvis ett år som återgår till möten mellan människor.
Året som gått blev inte det vi trodde för ett år sedan. Ett program med många punkter för Ställdalen Naturstudieklubb blev till slut bara 5 som kunde genomföras. Vi klarade av bildvisningen i januari och årsmötet i februari sedan hände inget förrän i maj då vi fagade Dansarbacken.

Vilda blommornas dag blev en fin dag. Solen sken och trots att vi var ett drygt tiotal kunde vi hålla avstånd. Kerstin och Kimmo upplät sin trädgård för fikastund och prat.

I augusti samlades ett antal medlemmar för att slå Dansarbacken. Arno Wilting tog hand om höet till sina getter.
Vi har gjort en vandring till Määrijärvi och grillat på Dansarbacken. Det var meningen att grillningen skulle ske vid Uvbergsbron men där var det redan upptaget. Leif Broman underhöll på dragspel. Ett besök vid Åbystugan blev en fin upplevelse.
Nu har vi ett nytt år framför oss. Styrelsen har inget förslag till aktiviteter för 2021. Det känns inte meningsfullt att planera för framtid eftersom vi inte vet när coronan är över.
Tre utomhus aktiviteter kan vi i alla fall ställa in oss på och det är fagning och slåtter av Dansarbacken i maj och augusti. Blommornas dag i juni går nog också att genomföra.
Ställdalens Naturstudieklubb ha åtagit sig att inventera några platser i Kopparberg som är lämpliga att göra blomsterängar på. Ett par förslag är Rydbergsdal och parken framför resecenter. Ingrid Andre´n, kommunbiologen står bakom planeringen. Det vore roligt om så många som möjligt kunde ställa upp. Jag har sagt att en vecka utportionerad över våren och sommaren kan vi åta oss.
Naturstudieklubben kommer att deltaga när landshövding Maria Larsson besöker kommunen för att marknadsföra 2021 som friluftsåret.
I slutet av februari har Hopajola planerat en vandring på Djupdalshöjden.
Den 27 mars är det vattnet- och våtmarkernas dag. Den kommer att uppmärksammas i Nittälvsdalen. Samling vid Dansarbacken kl.11. Det är Hopajola och Länsstyrelsen som går samman och arrangerar. Naturstudieklubben är också med på ett hörn.
Det händer en hel del här i våra trakter i början på året. Det är bara att hoppas att vi kan mötas utomhus. Enda arrangemanget som idag är lagt med restriktioner är landshövdingens besök.
Vi måste hålla ett öga på den beviljade provborrningarna efter vatten i Nittälvens naturreservat. Förhoppningsvis har man insett att det inte går att få tillstånd fortsätta projektera borrning för vattentäkter i naturvårdsområdet. Får man det måste vi agera.

Styrelsen vill önska alla ett riktigt Gott Nytt År. Håll avstånd, tvätta händerna och håll ut så kommer vi snart att kunna återgå till normalläge. Lite har vi lärt oss.
I naturen kan vi vistas där finns igen smitta om vi inte kommer för nära varandra. Kanske kan vi få nya medlemmar till vår klubb som insett vikten av att vistas i naturen.

Thyra Lundell
ordförande

Hej alla medlemmar i Ställdalens Naturstudieklubb!

2020-11-22

2020 blev inte vad vi hoppats på. Programmet kunde inte genomföras sedan årsmötet. Vi har kunnat genomföra fagningen och slåtter av Dansarbacken och det r det viktiga. Sedan har vi gjort några spontan korta vandring i hemmaskogarna. Att grilla korv, fika och prata är också en viktig del i vårt sociala liv. I december var ett  styrelsemöte inplanerat för att beslut om ett program för 2021 det är i dagens rådande situation inte meningsfullt då vi idag inte vet något om när pandemin kommer att avta. Det är ju inte alla som håller sig till de råd och anvisningar som ges. Kan inte förstå att det skall vara så svårt.

Men vi ser framemot förändringar under början av 2021 så vi åter kan träffas i naturen och även inomhus. När något nytt händer kommer det meddelande här på hemsidan.

Jag önskar er alla en stämningsfull advent, en skön Jul och ett Gott Nytt År.

Ta hand om er

Thyra

 

-04-05 Ställdalens Naturstudieklubb ställer in alla vårens aktiviteter. Förhoppningsvis kan vi fira Vilda blommornas dag tillsammans den 14 juni.

2019-05-15 Ändring i programmet. Resa den 23-25 maj är inställd p.g.a. för få deltagare.

2019-05-22 Läs om fagardagen på Dansarbacken i Kopparbergarn.se

2018-04-20

Fagardagen är flyttad till den 12 maj kl.15,00

 

Ändring i program

2018-04-11

Det ser ut som vi måste ändra i programmet för våren. Resan till Mördarheden den 21 maj måste flyttas då det fortfarande är mycket snö kvar i markerna. Tjälen håller på att gå ur grusvägarna så de är inte så roliga att åka på. Vi flyttar den här resan till 30 juni med samling vid Bruksgården kl.10,00. Det är inte säkert att det går att genomföra fagardagen på Dansarbacken. Vägarna har kanske inte torkat upp och Dansarbacken kan var översvämmad. Beslut tas om cirka 2 veckor.

Vi hörs. Thyra

Hej alla naturvänner

2018-04-06

Nu är resan till Värmland 7 – 9 juni bokad. Det finns 14 sängplatser. Mårbackens vandrarhem ligger nv om Torsby. Bokning sker till Leif 0580-20564 eller Thyra 0580-20166 senast 3 maj.

Må så gott

Thyra

 

Ugglor

2018-03-06

Tyvärr har vi inga vårkänningar än så ugglorna är inte så intresserade av att ropa. Kjell och jag har därför beslutat atställer därför in på torsdag men kanske vi kan ta det om 2 veckor. Vi hör av oss.

Inställd resa

2016-06-19

Resan till Nora är inställd. Vi kan inte konkurrera med Kulturglimtar.

Vilda blommornas dag

Vi firar vilda blommornas dag den19 juni genom att ta en promenad i Ställdalens omgivning. Samling kl. 14,00 på Ahlstroms parkering. Vi hoppas kunna få med några av våra nya innevånare. Församlingen bjuder därför på kaffe och bulle. Vi ses.

Thyra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.