De vilda blommornas dag

Söndagen den 16 juni firades De Vilda Blommornas Dag i hela Sverige. Det är Sveriges Biologiska Förening som vill att vi skall se allt det vackra som växer runt oss.

vilda-blommor1

Ställdalens Naturstudieklubb hörsammar detta upprop. Den har i några år inbjudit till promenad på platser där även de som är rörelsehindrade kan deltaga.

vilda-blommor5

I år promenerade vi upp vid Södra Björkberg. 10 personer deltog trots att det regnade när vi samlades. Det blev regnkläder som gällde vid start men efter ett tag tittade solen fram och glittrade vackert i den frodiga grönskan.

vilda-blommor2

Efter 2,5 timmar var vi åter vid bilarna där en kaffepaus och sammanfattande prat om promenaden blev en trevlig avslutning på eftermiddagens upplevelse. 64 olika arter av vilda blommor hade registerats. Förmodligen hade vi missat någon.

vilda-blommor3

Bland de arter vi såg kan nämnas, klotpyrola, vildlin, stjärngräsblomma och jungfrulin.

vilda-blommor4

Alla var överens om att vi hade haft en fin naturupplevelse. För att uppleva riklig och varierande flora behöver man inte ge sig ut på krävande vandringar. Ta bara en promenad efter en väg så kommer du att se massor av olika växter.

Vi såg också en mycket gammal alm vid ett torp. Den var helt frisk.
I onsdags när Märta, Inger och jag åkte upp till Södra Björkberg för att planera var vi skulle gå fick vi, en inte så vanlig, naturupplevelse. På vägen framför oss, 15-20 meter, stod en varg. Den tittade på oss några sekunder och gick sedan helt lugnt in i skogen. Naturligtvis hade vi kamerorna liggande bak i bilen. Men synintrycket bär vi med oss.

Nästa utflykt med Naturstudieklubben görs till Yxsjöberg, tillsammans med Örebro Läns Botaniska Sällskap den 7 juli. Då blir det orkideer som gäller.

Alla är välkomna på våra utflykter. www.kopparbergarn.se annonserar våra aktiviteter.

Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.